Razgovor s Franom Rojnicom (HDS) u Hrvatskom slovu

Svehrvatsko okupljanje budi u nama osjećaj ponosa i zajedništva

Frane Rojnica predsjednik je Kluba Ciste Velike i prijatelja Zagreb te organizator festivala „Uz gangu i bukaru“ koji se ove godine održava jubilarni deseti put, 12. i 13. kolovoza 2016., u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata. Uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava ove godine pripremaju multimedijski projekt uključivanja u program uživo Hrvata diljem svijeta pod krilaticom “Okupljeni u jedno”

Gospodine Rojnica, Udruga „Klub Ciste Velike i prijatelja“, čiji ste predsjednik, djeluje jedanaest godina. Podsjetite nas na zacrtane ciljeve?
– Cilj udruge je promicanje, razvitak, unapređenje i zaštita povijesnih, kulturnih, gospodarskih i ekoloških vrijednosti domovine Hrvatske. Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unapređenja i zaštite hrvatske tradicijske baštine, zaštite povijesnih, kulturnih, gospodarskih i ekoloških vrijednosti domovine, te njihovo predstavljanje domaćoj i stranoj javnosti.

Udruga svake godine organizira festival za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture pod nazivom „Uz gangu i bukaru“. Ove godine upravo pripremate deseto izdanje?
– Pokrenuli smo i svakoga kolovoza održavamo festival „Uz gangu i bukaru” koji nastoji napojiti sve žedne kulturno-tradicijskog izričaja i zabave. Festival je osmišljen tako da na razne načine oživljava identitet našega zavičaja i Hrvata općenito, a usmjeren je na revitalizaciju i revalorizaciju hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog načina života kroz nastupe pjevača tradicijske pjesme gange, rere, ojkalice, bećarca…, svirača tradicijskih instrumenata, nastupa amaterskih kazališnih družina koji prikazuju tradicionalni način života, pjesničkih i književnih večeri hrvatskih književnika i radionice snimanja i montaže na temu etnografske baštine Hrvatske.
Prvi festival održan je 2007. u zaseoku Rojnica, a od 2009. održava se u kolovozu na lokalitetu Zadužbina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Prirodna „arena“ u okruženju stećaka, bunara, kamenog suhozida, graba, jasena, smilja… nudi posebno ozračje i povratak korijenima. Svehrvatsko okupljanje budi u nama neizbježan osjećaj ponosa i zajedništva!
Festival u cijelosti organizira Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.

Što Vas je prije deset godina potaknulo na pokretanje festivala?
– Svima su puna usta naše slavne povijesti i vrijednih lokaliteta koje posjedujemo. I to je sve od njih, uključujući i mjerodavne institucije. Na lokalitetu Vinogradina gdje su pronađeni vrijedni ostatci iz rimskog doba, dogodio se kulturocid betonažom za izradu grobnih mjesta. Na Zadužbini je kruna starog bunara svake godine u sve lošijem stanju i bojim se da će – ako se nešto ne učini – potpuno nestati.
Ponukan takvim stanjem naših vrijednih lokaliteta, ali i nepostojanjem mjesta gdje će i nematerijalna baština imati svoje mjesto, pokrenuo sam festival „Uz gangu i bukaru“.
Uz minimalna financijska sredstva devet godina s ekipom suradnika i zaljubljenika u narodne običaje pokušavamo u jedinstvenom ambijentu predstaviti šta je od gange, rere, bećarca, gusala, dipala još sačuvano kao i potaknuti mlade da nastave s tradicijom svojih djedova i pradjedova.
Od samih početaka festivala namjera mi je bila učiniti sve da ne zaboravimo  ono što je naše i što nas određuje te da mladi na jednom mjestu to mogu vidjeti, čuti i osjetiti.

Povod ovom razgovoru zapravo je zanimljiva koncepcija ovogodišnjeg festivala. O čemu je riječ?
– Sada kada se festival, rekli bismo, „uhvatio“, idemo i korak dalje. Prošle godine započeli smo s uključenjem dijaspore u program festivala “Spoj hrvatskog sjevera i juga” i reakcije su bile odlične. Ove godine za jubilarno deseto izdanje festivala uključujemo u program uživo dijasporu s četiri kontinenta pod naslovom „Okupljeni u jedno – uz gangu i bukaru“, a sve se internetom prenosi u svijet.
Planiramo doista bogat program: uz uobičajene sadržaje kao što su natjecanja u tradicijskim igrama, planiramo održavanje „Sabora Hrvata“ iz domovine i svijeta, na povijesnom lokalitetu Zadužbina te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana.

Zanimljivo je uvođenje novih tehnologija?
– Svake godine javlja se sve veći broj izvođača koji žele nastupati ali je mali broj sponzora koji bi omogućili da festival i događanja oko njega potraju i duže od ova dva dana koliko festival traje. S obzirom na takvo stanje stvari odlu-čili smo se na ovaj korak a to je iskoristiti mogućnost novih medija i komunikacija da uključimo Hrvate iz cijelog svijeta u program „Okupljeni u jedno”. Cista Velika ima tu čast i prva je koja će na taj način izvesti program festivala i biti dio puno većeg projekta koji se upravo razvija.
Nekad zavičajnog, festival je danas nacionalnog karaktera. Iseljena i domovinska Hrvatska u jednom te istom projektu i istodobno.

Tko je autor ovog multimedijskog projekta?
– Idejni začetnik projekta je čovjek koji nije iz Ciste Velike, nije ni iz ovog kraja ali je angažiran oko festivala gotovo od samog početka. To je Ivo Kuzmanić, redatelj zaposlen na Hrvatskoj televiziji, inače dobitnik mnogobrojnih međunarodnih nagrada za etnografske filmove, koji je prepoznao potencijal gange i uklopio je u neke svoje projekte. Uz njega smo na ovom projektu okupili tim stručnjaka i entuzijasta tako da nam pameti i ideja ne manjka. Valjda će se i financiranje riješiti nakon što zaživi projekt „Okupljeni u jedno” zbog njegovih nevjerojatnih mogučnosti i raznovrsnosti programa koji povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Svi smo uvjereni u uspjeh ovogprojekta i o njemu će se još puno pričati i pisati. Evo “Hrvatsko slovo” je prvi medij kojemu smo povjerili detalje ovog projekta. I još ću Vam reći da ove godine festival otvara zajednica Hrvata iz Argentine koji će se uključiti u program videolinkom i otpjevati Lijepu našu.

Uz njih, tko su ovogodišnji sudionici, KUD-ovi… hrvatske udruge… iz domovine i iseljeništva?
– Festival okuplja izvođače iz cijele do-movine, Bosne i Hercegovine, a intemet-skom vezom uključuje i kultumo-umjet-nička koji njeguju hrvatski repertoar i svoj hrvatski identitet s više kontinenata.
Kao što smo spomenuli, to su iz dijaspore Hrvati iz Argentine, Kanade, sudjeluju naši sunarodnjaci iz Tavankuta, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec”, Hrvati iz Mađarske… članovi udruge iz Koljnofa, pomaže nam Hrvatski svjetski kongres Njemačka, udruga Kroatische Gemeinschaft “Kroatien” e.V. Neu-Isenburg… Iz Bosne i Hercegovine nam dolaze HKUD “Cmašnica” Knešpolje, HKUD “Sv. Ana” iz Ljutog Doca, KUD-ovi iz Posušja i Tomislavgrada… Iz domovine stižu KUD-ovi iz Katuna, Radobilje, Ričica, Biorina, Glavica kod Sinja, Dugopolja, Kladnjice… Svi koji nastoje očuvati svoju baštinu za buduće naraštaje na našem su festivalu dobrodošli.

Posebno mjesto dajete mladim izvodačima.
– Završna večer uldjučuje festival tra-dicijske glazbe, u kojem, kao što sam već spomenuo, naglasak stavljamo na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe čime se osigurava nastavak tradicije. No, želimo pokazati kako ona može biti zanimljiva glazbena forma u dijalogu sa suvremenim glazbenim izričajima. Da bismo to potvrdili ove godine u goste smo pozvali rock veterana iz Zagreba Waltera Neugebauera čija će se glazba na pozornici izmjenjivati s rokom i gangom…

Tko je sve uključen u organizacijski i tehnički dio ovog zahtjevnog inovativnog projekta.
– Naš tim, koji sam već spomenuo, radi na organizacijskom i tehničkom dijelu tijekom cijele godine i potpuno volonterski, a sama realizacija i angažman posebno tehničko-logistički ovisit će o prikupljenim sredstvima. Cilj nam je da se u budućnosti opremimo svojom tehnikom i uključimo mlade programere i kreativce; iako već postoji tehnička platforma, još puno toga treba povezati i napraviti. Upravo nas to novo područje posebno motivira i vjerujemo da će se i neke druge iseljeničke zajednice javiti i željeti naš koncept kada on u potpunosti zaživi. Samo povezivanje i uključivanje u program festivala teći će preko nekih od servisa za videokomunikaciju. Javljanje i nastup bit će projiciran na videoplatno a istodobno preko interneta će se prenositi uživo. Tijekom večeri izmjenjivat će se izvo-đači na pozornici i na platnu. Posebno nas veseli to što ćemo biti s našom dijasporom – iako smo u drugim vremenskim zonama – u isto vrijeme okupljeni na jednom mjestu te i tako pokazati da smo jedno narodno biće.

Spomenuli ste i suradnju sa Šimom Strikomanom i snimanje milenijske tografije.
– Suradnja sa Šimom Strikomanom započela je za Badnji dan 2015. kada je snimljena milenijska slika „Svete obitelji”, a i slika od vatrenih kugli. Naime, Cista Velika ima jedinstveni običaj paljenja kugli na Badnje večer. Goruća slika „Sveta obitelji”, čije su dimenzije 12.000 metara četvornih, sigurno je za Guinnessovu knjigu rekorda; čim se nađe novaca da se postupak prijave realizira, odradit ćemo i to. Šime Strikoman je snimio tu milenijsku fotografiju prošle godine a dogovorili smo i snimanje nove milenijske fotograije sudionika ovogodišnjega festivala „Okupljeni u jedno – Uz gangu i bukaru”. Svi koji se nađu na prostoru Zadužbine bit će ovjekovječeni na milenijskoj fotografiji.

I predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prepoznala je značenje ovogodišnje manifestacije te je prihvatila pokroviteljstvo. No, kako se čini da je riječ o financijski zahtjevnom projektu, tko vas „prati”, od koga oče-kujete potporu?
– Predsjednica Republike Hrvatske Ko-linda Grabar-Kitarović, predsjednca svih Hrvata, prepoznala je vrijednost ove ideje te prihvatila pokroviteljstvo nad Festivalom. Njezino pokroviteljgtvo znači nam iznimnu nematerijalnu potporu i poticaj da nastavimo djelovati kao i desetljeće do sada. Uz to obraćali smo se nemalom broju potencijalnih „prijatelja” koji se nerijetko hvale kako su oni ti koji podupiru i koji se kunu u vjemost hrvatskom baštinskom duhu, sa žaljenjem prazne i neuvjerljive priče za naivne. No, na djelu se uvijek pokažu pojedinci velikog srca, a kroz kulturne programe pomaže nam i Grad Zagreb… U ovom trenutku još se nadamo uključivanju dviju državnih institucija; dok ne dobijemo službenu potvrdu ne bih ih navodio. U svakom slučaju, neki se rado hvale da nas podupiru, a mi obećavamo da ćemo na našem portalu www.uz-gangu-i-bukaru.com objaviti sve podupiratelje. Javnost kojoj je stalo do njegovanja hrvatskoga identiteta bit će neugodno iznenađena kad vidi da među podupirateljima možda ne će biti onih za koje smo sigurni da bi trebali prepoznati naš rad. Ekipa koja ostvaruje projekt „Okuplje-ni u jedno — Uz gangu i bukaru” ima veliko srce i dušu, stoga svima velika hvala! Ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter. U kolovozu, mjesecu Hrvatske pobjede i domovinske zahvalnosti povezani ste s Gradom, simbolom hrvatske žrtve za slobodu. Cista Velika i Vukovar? Prihod koji ćemo ostvariti donirat ćemo za obnovu Vukovarskog tornja, jednog od simbola Nepokorenog Grada, a svatko tko donira određeni prihod dobit će simboličnu zahvalnicu.

Izvor: Hrvatsko slovo/M.Ć.

Odgovori

Hrvatska Demokršćanska Stranka koristi kolačiće da bi osigurali prilagođeno i bolje iskustvo korištenja web stranice.​ Više o pravilima o kolačićima pročitajte ovdje.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close